Ontstaan Red Hat Society USA

De Red Hat Society is min of meer toevallig ontstaan. Geïnspireerd door het gedicht `Warning' van de Engelse dichteres Jenny Joseph uit 1961 had ene Sue Ellen Cooper uit Californië een vriendin, eveneens in de vijftig, een rode hoed cadeau gedaan. In dat gedicht waarschuwt de ik-figuur dat ze ongepaste dingen gaat doen als ze oud is, bijvoorbeeld in het paars gekleed zal gaan met een rode hoed erbij 'die me niet staat en me niet past'.

Toen Cooper met een groep vriendinnen een keer thee ging drinken, deed de hele groep voor de grap een rode hoed op. Weer andere vriendinnen hoorden ervan en deden hetzelfde. Na publicaties in een paar kranten en tijdschriften en een uitzending van de Today-show in 2000 was een beweging geboren.

Niemand heeft kunnen bedenken dat er zoveel vrouwen geïnspireerd zouden worden. Niet alleen in Amerika maar over de hele wereld zijn vrouwen enthousiast. Wereldwijd zijn er al meer dan 1 miljoen leden. Ook in Nederland zijn er nu al  meer dan 124 afdelingen actief. Er is geen doelstelling, geen politiek, geen religie of wat maar ook. Het gaat om plezier en vriendschap na je vijftigste. 

Het gezamenlijke gevoel, vriendschap voor elkaar, elkaar leren kennen, dat is fantastisch. Dat zijn RED HATTERS.

 

Gedicht: Vertaling van Warning van Jenny Joseph:

Waarschuwing

Wanneer ik een oude vrouw ben, zal ik paars dragen met een rode hoed, wat niet bij elkaar past en me niet staat, en zal ik mijn pensioen besteden aan cognac, zomerhandschoenen en satijnen sandalen, en zeggen dat we voor boter geen geld hebben. Als ik moe ben, zal ik op de stoep gaan zitten, en in winkels zal ik van alles proeven en op alarmknoppen drukken. Ik zal mijn stok ratelend langs straathekken trekken om de braafheid van mijn jeugd te compenseren. Ik zal op pantoffels door de regen lopen, bloemen plukken in andermans tuin en leren spugen.

Jij mag afzichtelijke overhemden dragen en nog dikker worden, drie pond worst in 1 keer naar binnen werken of een week lang alleen brood met augurken eten, en dozen vol pennen, potloden en bierviltjes bewaren. Maar nu moeten we kleren aan waarin we droog blijven en de huur betalen, en mogen we op straat niet vloeken. We moeten een voorbeeld zijn voor de kinderen en vrienden te eten vragen, en de krant lezen. Maar misschien moet ik alvast een beetje oefenen, zodat mensen die me kennen niet al te erg schrikken of verbaasd zijn als ik opeens oud ben en paars ga dragen.

 

Ontstaan Fire Ladies

 

Na de officiële registratie onder chapter ID 172319 op 26 mei 2016 was de volgende stap het winnen van leden. Binnen de RHS staat het iedere Queen vrij op haar eigen wijze invulling te geven aan het werven van leden.

Reine Anita des Ville Canal en Lady Aleida van Eijnthooven van Grooninghen hebben de krant benaderd met een persbericht. Vervolgens is een sneeuwbal effect opgetreden, want in een razendsnel tempo hebben vanuit alle hoeken van de Kanaalstreek bijzondere en positieve dames zich aangemeld bij de Fire Ladies.

Op 27 oktober 2016 heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden. Hier kwamen 43 dames op af. De beide opvolgende keren zijn erg druk bezocht. Uiteindelijk zijn we op 31 december 2016 op 40 leden uitgekomen. Op dit moment hebben wij 50 leden en hanteren wij een ledenstop. . 

Naast Queen Reine Anita des Ville Canal kent onze chapter vier vice Queens te weten: Duchessa da qui a lá, Comtesse, Frédérique Boulanger du Champagne, Prinses Zwantina van der Sterenborg en Vrouwe Saska van Hania ter Snake.

Deze dames stellen een jaarprogramma op, maar de feitelijke invulling van onze activiteiten krijgt gestalte door alle Fire Ladies samen!

We hebben sinds de oprichting van onze chapter al veel met elkaar gedeeld. Er zijn allerlei uiteenlopende uitstapjes gemaakt, de vriendschappen intensiveren zich in warme relaties en we lachen samen heel wat af!

Iedere maand is er een activiteit en/of een inloop op de laatste maandag van de maand in onze Residentie Café 't Mingelmouse te Stadskanaal, aanvang 19:30 uur. 

Ook bezoeken we met elkaar de landelijke activiteiten.

 

 

Deelname geschiedt voor eigen risico